Betonvloer ontvetten doe je zo

Vet is een vijand van alle schilderwerk, omdat het een barrière vormt tussen de ondergrond en de verf, waardoor de verflaag niet goed kan hechten. Dat geldt dus ook voor betonvloeren. Uw betonvloer ontvetten is dan ook een noodzakelijke stap voordat u met vloerverf aan de slag kunt. Gaat u verven terwijl de betonvloer nog niet geheel vetvrij is, dan kunnen er naast hechtingsproblemen ook kleurverschillen ontstaan, waardoor uw mooie nieuwe vloer er al op korte termijn vlekkerig uit gaat zien.

Voordat u begint met verven, moet u de betonvloer ontvetten. Het doel is om de ondergrond zo goed mogelijk voor te bereiden op het verven. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende manieren om vloeren te ontvetten.

Waarom uw betonvloer ontvetten?

Schoonmaken en ontvetten is ontzettend belangrijk voor elk oppervlak dat u wilt verven. Of het nu een vloer, een muur of een kozijn is. Verf hecht namelijk niet op vuil en vet. Wordt de ondergrond niet goed schoongemaakt, dan loopt u het risico dat de verf loslaat.

Grootmoeders recept van soda, schoonmaakazijn en water wordt nog vaak gebruikt. Het kan prima werken, maar wij adviseren om toch een professionele ontvetter te gebruiken, die speciaal is ontwikkeld voor te verven oppervlakken. Een vakman gebruikt dat ook, en dat is niet zonder reden. Verf hecht echt niet als er vet op of in de ondergrond zit.

Ammoniak wordt ook nog veel gebruikt. Los van het feit dat ammoniak een scherpe geur heeft die je letterlijk de adem beneemt, verwijdert ammoniak het vet niet, maar verplaatst het alleen.

Wat we ook vaak tegenkomen is een sopje met afwasmiddel. Dit kunt u beter niet gebruiken. In afwasmiddel zitten bestanddelen die een soort filmlaag achterlaten. Goed voor de vaat, maar niet voor uw te verven oppervlak!

Grote vetvlekken in de vloer? Een veelgebruikte methode is het gebruik van zaagsel. U strooit dan zaagsel op de vetvlek en laat dit enige tijd liggen. Het zaagsel neemt dan het vet op. Gebruik daarna alsnog een ontvettend reinigingsmiddel.

Sterk vervuilde betonvloer ontvetten

Vaak zijn betonvloeren niet overal in even grote mate vervuild door vet. U hoeft dan alleen de vetvlekken plaatselijk te verwijderen. Bij sterk vervuilde plekken is het handig om een sterk absorberend materiaal zoals kattenbakvulling over de vetvlek uit te strooien, zodat het vet uit de betonvloer getrokken wordt. Laat de korrels 24 uur liggen en veeg ze dan op. Eventuele achtergebleven vetresten kunt u verwijderen met water en ammoniak.

Er zijn ook oplosmiddelen in de handel die u kunt gebruiken om de betonvloer te ontvetten. Maak daar liever spaarzaam gebruik van, aangezien bij het verdampen van het oplosmiddel vaak vet op de vloer achterblijft. Oplosmiddel voor het ontvetten van betonvloeren kan bij erg hardnekkige vetvlekken wel uitkomst bieden als voorbehandeling. In dat geval dient u na toepassing van het oplosmiddel alsnog met water en ammoniak over de vlek te gaan, om er zeker van te zijn dat alle vetresten verdwenen zijn.

In extreme gevallen kan het om de betonvloer te ontvetten nodig zijn de vloer te schuren.

Wilt u er zeker van zijn dat uw oppervlak goed ontvet is? Gebruik dan een speciale ontvetter. Wij adviseren om Heavy Duty Floor Cleaner te gebruiken. Dit middel verwijdert vuil en vet in een handomdraai.

 

Handleiding: betonvloer ontvetten

We bespreken hier het gebruik van Heavy Duty Floor Cleaner. Een reinigingsmiddel dat ook voor andere schoonmaak-klussen is te gebruiken.

  • Verdun de vloerreiniger met water (zie voor de juiste verhouding de handleiding). Voor het ontvetten van een vloer van 30 tot 50 m² hebt u doorgaans voldoende aan 1liter Heavy Duty Floor Cleaner .
  • Breng het aan en laat het even intrekken
  • Goed naspoelen met schoon leidingwater en goed laten drogen
  • Na het ontvetten schuurt u de vloer, niet ervoor.