Coating verwijderen

Coating verwijderen

: Er kunnen verschillende omstandigheden zijn waarbij het nodig is een bepaalde coating te verwijderen. Bijvoorbeeld als u een coating opnieuw wilt (laten) aanbrengen, omdat de huidige coating niet meer voldoet. Daarnaast kan een coating beschadigd zijn. Verder is het mogelijk dat u een andere coating wilt gebruiken.

Een coating kan verwijderd worden van onder andere metaal, beton en van hout. Ook kan een coating van objecten verwijderd worden. In dit artikel gaan we in op de meestvoorkomende opties om een coating te verwijderen.

Coating verwijderen metaal | metaal stralen

Om een coating van metaal of staal te verwijderen kunt u ervoor kiezen om het metaal te stralen. Stralen met straalgrit maakt de metalen of stalen constructie een beetje ruw. Daarnaast haalt het resten van roest, olie of oude coatinglagen weg. U creëert dan een perfecte ondergrond om het metaal te coaten. Daarnaast is stralen goedkoper slijpen of polijsten. Als de oude coatinglaag is verwijderd, kunt u een nieuwe metaal coating aanbrengen.

Coating verwijderen hout

Om verf te verwijderen van hout, haalt u eerst het vuil en de losse verf weg met een borstel en verfkrabber. Verf die nog redelijk vastzit, maar waar al kleine blaasjes te zien zijn moet ook verwijderd worden. Dat kan snel met bijvoorbeeld een verfföhn. Ook kan de verf verwijderd worden met verfafbijtmiddel. Als de verf nog goed vastzit, kunt u beter alleen een verfkrabber en schuurpapier gebruiken. Afbranden en werken met afbijtmiddel brengt namelijk veel extra werk met zich mee!

Coating verwijderen beton

Om een coating van beton te verwijderen is het gebruik van kwalitatief materiaal geen overbodige luxe. Zonder een goede machine is het verwijderen van coatings erg lastig. U kunt machines en toebehoren huren bij een bedrijf. Deze machines maken het mogelijk om de klus op een professionele manier uit te voeren. Wilt u de coating niet zelf verwijderen? Dan kunt u een bedrijf inschakelen.

Diamantschuren | slijpen beton

U kunt een betonvloer, anhydrietvloer of zandcementvloer diamantschuren of slijpen om een coating te verwijderen. Er kunnen dan verschillende eindafwerkingen worden toegepast. Deze eindafwerkingen hebben allemaal hun eigen voordelen. Soms is het genoeg om slechts één fase te schuren. Maar voor een esthetische eindafwerking zijn meer stappen nodig om tot een hoog gepolijste superfloor van beton te komen.

Het schuren van betonvloeren gebeurt regelmatig als een voorbehandeling nadat deze net gestort is of als afwerking op alreeds bestaande vloeren van beton. Als u een bedrijf inschakelt dan voldoen de schuursystemen vaak aan de hoogste normen van innovatie. Het droogschuren met diamantschijven en professionele industriële afzuigsystemen behoort tot een standaard vaardigheid op het gebied van professioneel beton slijpen of schuren.

Opties voor nieuwe en bestaande betonvloeren zijn:  

 • Betonvloer afwerken en verwijderen van loslatende of verouderde coatings;
 • Nieuwe hechting voor een nieuwe coating; 
 • Lijmresten verwijderen en gelijmde vloerbedekking verwijderen van betonvloer; 
 • Verregende betonvloeren;
 • Oneffenheden en bulten in het beton slijpen of uitvlakken;
 • Bevroren vloeren van beton slijpen;
 • Slagen van een gevlinderd beton verwijderen;
 • Egaliseren van grof afgewerkte en beschadigde vloeren van beton.

 

Aantal keer schuren van beton

Iedere betonvloer heeft een andere schuurbewerking nodig. Het verwijderen van oude coatings op betonvloeren voltstaat veelal met één schuurgang van een korrel 60, hierna is het beton direct geprepareerd voor een nieuw aan te brengen coating. Veelal is de vloer nog egaal van de vorige schuurfase.

Om een epoxy laag van beton te verwijderen zijn één tot twee schuurgangen nodig voor een optimaal resultaat. Na het schuren van de betonvloer is deze direct weer in gebruik te nemen.

Voor het egaliseren van een nieuwe of bestaande betonvloer, zijn één tot twee schuurgangen voldoende om de vloer te egaliseren. Daarna kan de vloer behandeld worden met een egaline naar keus. De ruwe betonvloer kan glad gemaakt of geëgaliseerd worden. In het geval van het polijsten van een betonnen vloer naar een superfloor zijn wel 5 tot 7 schuurfases nodig. Op die manier kan een hoogwaardige glans behaald worden.

 • Verf verwijderen met een verfföhn; Bij afbranden verwijdert u meestal in één keer de hele verflaag. Een elektrische föhn werkt veel gemakkelijker dan een brander en levert ook minder brandgevaar op. Verwarm de oude verflaag over een lengte van 10 cm.
 • Verflaag voorzichtig verwijderen; Krab de nog warme verflaag direct weg. Werk het oppervlak af tot het te behandelen deel kaal is. Zet de krabber steeds recht op het hout en zet niet te veel kracht. Elke beschadiging van het hout betekent extra werk: plamuren en schuren. Werk vooral bij profielen voorzichtig en gebruik het juiste type krabber. Het is niet eenvoudig om een beschadigd houtprofiel weer netjes te restaureren!
 • Afbijtmiddel gebruiken; Op sommige plaatsen is branden niet mogelijk. Dan is afbijtmiddel het enige alternatief. Breng het afbijtmiddel gelijkmatig aan met een kwast. Gebruik handschoenen en zet een veiligheidsbril op. Laat het 20 minuten inwerken.
 • Verf wegkrabben; Krab de opgeloste verf weg met de krabber. Herhaal de behandeling tot het hout kaal is. Maak het hout grondig schoon met een natte doek.