Mijn betonverf hecht niet

De betonverf hecht niet: wat heb ik verkeerd gedaan? We krijgen deze vraag regelmatig. Iemand heeft betonverf aangebracht en constateert al vrij kort erna dat de laag op sommige plaatsen loslaat of afbladdert. De eerste reactie is vaak: de verf is van slechte kwaliteit. Maar dat is zelden de oorzaak.

Mogelijke oorzaken:

Het heeft bijna altijd met de voorbehandeling te maken. De belangrijkste redenen waarom betonverf niet of onvoldoende hecht zijn…

Betonverf hecht niet door vuil, vet en stof

Alles wat tussen de vloer en de verf zit, belemmert de verf om goed te blijven zitten. Daarom is het uiterst belangrijk om betonvloeren zorgvuldig te reinigen voor het verven. Zorg er ook zeker voor dat vetvlekken worden opgelost. Gebruik eventueel een speciale ontvetter. En haal stof weg, ook na het schuren.

Betonverf hecht niet door niet goed schuren

Beton moet altijd een beetje ruw zijn om de coating goed te laten hechten. Een erg gladde vloer kan daarom het best even met een staalborstel worden opgeruwd. Soms is het beton juist een tikkeltje te ruw. Een diamantschuurmachine biedt dan uitkomst. Vergeet niet om het stof dat vrijkomt door het schuren te verwijderen.

Betonverf hecht niet door het overslaan van een primer

Betonverf hecht niet door een glazuurlaag

Het komt voor dat geglazuurde tegels met betonverf worden geverfd. Dit is niet onmogelijk, maar het resultaat hangt sterk af van de voorbereiding. Glazuur is keihard en glad. Zonder voorbehandeling hecht betonverf niet. Tenzij je de tegels behoorlijk schuurt, met schuurpapier korrel 120. Daarmee wordt de glazuurlaag afgebroken. Zo krijgt betonverf de kans te hechten.