Gebruiksaanwijzing:
Waar moet u op letten bij het betonverf aanbrengen?
Wanneer u uw keuze heeft gemaakt uit ons assortiment, begint het echte werk, het schoon- en vetvrij maken van de te behandelen vloer, het eventueel aanbrengen van onze primer en het daadwerkelijke verven. Het is mogelijk dat u over een oude laag betonverf wilt schilderen. Dan kan het nodig zijn deze eerst te verwijderen.
Klaar om te beginnen? U gaat nu na of de betonvloer vochtig is. Dat kan door een stukje doorzichtig plastic op de betonvloer goed vast te plakken met ducktape. Laat dit 24 uur op de vloer zitten en controleer hierna op condensvorming. De vuistregel is 1cm beton staat voor 1 week droogtijd. Dus krijgt u een nieuwe stortvloer van 7 cm dan moet u 7 weken wachten met het afwerken van uw vloer.
Voorbereidingen voor het verven van een betonvloer
Na uw inspectie van de aanvangsconditie maakt u de betonvloer vetvrij. Dat kan bv. met onze Heavy Duty Floor Cleaner . Vetvlekken verwijdert u door te weken met een reinigingsmiddel en zaagsel te strooien. Na droging verwijdert u alle stof en losse deeltjes. Dat gaat het best met een stofzuiger. Bij een nieuwe betonnen vloer moet je eigenlijk altijd schuren. De cementsluier moet namelijk van de toplaag weg geschuurd worden. Afhankelijk van het type beton kan dit met bv. korrel 40 of 80 gebeuren. Bij hele harde en dichte betonnen vloeren moet er soms gestraald worden of met een diamantschuurmachine gewerkt worden.
Voor het verven: de betonvloer ontvetten
Vet is een vijand van alle schilderwerk, omdat het een barrière vormt tussen de ondergrond en de verf, waardoor de verflaag niet goed kan hechten. Dat geldt dus ook voor betonvloeren. Uw betonvloer ontvetten is dan ook een noodzakelijke stap voordat u met vloerverf aan de slag kunt. Gaat u verven terwijl de betonvloer nog niet geheel vetvrij is, dan kunnen er naast hechtingsproblemen ook kleurverschillen ontstaan, waardoor uw mooie nieuwe vloer er al op korte termijn vlekkerig uit gaat zien.
Een betonvloer ontvetten gaat in principe hetzelfde als het ontvetten van alle andere oppervlakken. Een mengsel van water en Heavy Duty Floor Cleaner werkt het beste. Vaak is één keer reinigen met water en Heavy Duty Floor Cleaner voldoende. En laat de vloer na het ontvetten goed drogen voordat u gaat schilderen.
Sterk vervuilde betonvloer ontvetten
Vaak zijn betonvloeren niet overal in even grote mate vervuild door vet. U hoeft dan alleen de vetvlekken plaatselijk te verwijderen. Bij sterk vervuilde plekken is het handig om een sterk absorberend materiaal zoals kattenbakvulling over de vetvlek uit te strooien, zodat het vet uit de betonvloer getrokken wordt. Laat de korrels 24 uur liggen en veeg ze dan op. Eventuele achtergebleven vetresten kunt u verwijderen met water en ammoniak.
Er zijn ook oplosmiddelen in de handel die u kunt gebruiken om de betonvloer te ontvetten. Maak daar liever spaarzaam gebruik van, aangezien bij het verdampen van het oplosmiddel vaak vet op de vloer achterblijft. Oplosmiddel voor het ontvetten van betonvloeren kan bij erg hardnekkige vetvlekken wel uitkomst bieden als voorbehandeling. In dat geval dient u na toepassing van het oplosmiddel alsnog met water en ammoniak over de vlek te gaan, om er zeker van te zijn dat alle vetresten verdwenen zijn.
In extreme gevallen kan het om de betonvloer te ontvetten nodig zijn de vloer te schuren.
Betonvloer voorbehandelen met PRIMER:
Verder speelt poreusheid een rol. Een betonvloer voorbehandelen begint dan ook vaak met het aanbrengen van een Primer. Dit is een speciaal voor behandelmiddel. Het vermindert de zuigende werking van de betonnen vloer. Daardoor hoeft u minder verf te gebruiken. Ook verbetert een primer de hechting met de bovenlaag.
U brengt de primer aan met een roller en een verlengstok. Het oppervlak moet geheel dekkend worden behandeld. Hierna moet u de primer laten uitharden.
Het aanbrengen van de betonverf
Na het (eventueel) aanbrengen van de primer kunt u de eerste laag betonverf aanbrengen. Roer de betonverf goed door met een Mengstaaf zeker 5 minuten! Daarna aanbrengen (eenvoudig met roller en kwast).
Betonverf droogtijd: 20 uur
In normale situaties kunt u 20 uur rekenen. We gaan dan uit van een vloertemperatuur van 20 graden Celsius. Voor een koudere vloer moet u op meer tijd tussen twee lagen verf rekenen. Is het warmer, droogt de eerste laag juist sneller. Een veiligheidsmarge bij het minimum van 16 uur is daarom wel geboden. De verflaag mag gerust wat plakkerig zijn als u de tweede laag aanbrengt, zolang de coating maar niet loskomt.
Is de temperatuur van de vloer minder dan 12 graden, raden we af om te verven.
Betonverf droogtijd tussen twee lagen
Als u twee lagen aanbrengt, is het onverstandig om de tweede laag langer dan 36 uur te laten wachten. De onderlaag geeft, bij een te lange droogtijd, te weinig hechting aan de toplaag. U kunt dus beter geen weekje wachten. Wacht u wel langer dan 36 uur tussen twee lagen verf, moet u de eerste laag opnieuw opschuren voordat u verdergaat. Dat maakt de werktijd natuurlijk een stuk langer.
De dikte van de verflaag is ook van invloed. We gaan er echter vanuit dat u een laag opbrengt van een redelijke dikte: niet te veel, niet te weinig.
Betonverf: uitdrogingstijd
In de meeste gevallen is de vloer na 12 uur al stofdroog maar het kan wel zeven dagen duren voordat de vloer volledig belast mag worden. Dan pas zijn de componenten in de vloer volledig uitgehard en is de vloer kras- en stootbestendig.